Biodlingsåret 2008

Två avläggare som jag köpte i år av Östen Härdell. De stack mig ett par ggr och det gillar jag inte men de verkar friska och pigga iaf. Starka var de vid invintringen också. :)

2008 blev ett mycket bra år för mig. Min egen bigård snittade på 75kg per samhälle och de leasade ekologiska samhällena jag (och några till) har i Mariehov snittade 50kg per samhälle. Leasingverksamheten kommer jag att presentera mer ingående någon annan gång. Honungen blev väldigt mild och god iår. Draget tog slut i slutet av juli och sen blev det inget mer. Vanligtvis brukar jag få en låda hösthonung per kupa men inte i år. De fick leva på hullet fram till invintringen. Hela min egen skörd tappade jag upp på burk utom en hink eller två hinkar som jag köpte bifor och utrustning för via min lokala uppköpare. Har köpt in 10 st begagnade 3/4 Langstrothkupor modell Nacka för vinsten och vinst från föregående år. Allt återinvesteras för jag vill upp rejält i volym! I våras köpte jag två avläggare som har vuxit sig riktigt starka och som jag tror kommer klara vintern bra. Det blev gift i samtliga kupor mot varroan. Syrorna har jag övergett i hembigården nu. I leasingverksamheten är de ett krav eftersom ja... kuporna är Krav-anslutna. Det är mycket intressant och givande att ha dessa samhällen att jämföra med mot mina egna. Som alltid i livet är det bra att få perspektiv på saker. Kom på att mina bästa samhällen alla härstammar från de två samhällen som överlevde när min biodling drabbades av varroa för några år sedan. Det var en härlig upptäckt som ledde till att 10 av 12 samhällen dog. Ättlingarna till de som överlevde ger mig nu stor avkastning och lite stick. På ett sätt kan jag alltså vara glad att jag inte upptäckte Varroan i tid. Den naturliga selektionen fick göra sitt och det blev till det bästa. Skall sägas att jag på den tiden var mer biägare än biodlare eftersom bina var placerade på ett långväga ställe och det var allmänt bökigt att sköta dem eftersom jag då som nu inte har någon bil, därtill hade jag annat (typ musiken) som tog upp min tid. Iallafall, eftersom bin dör mer regelbundet i ekologisk biodling får vi väl hoppas att det naturliga urvalet skall göra sitt och att vi med tiden får fram starka friska bin som vi kan avla efter. Total varroaresistens lär nog vänta ett bra tag till dock skulle jag tro. Mycket bin har dött i trakterna runt leasingbigårdarna förövrigt. En biodlare förlorade alla sina 40 samhällen på en gång. Sorgligt men sånt är biodlarlivet med varroan.


90% av skörden tappades upp på burk hemma i år.

Hade föresten två nybörjare i min bigård i år. Deras två samhällen fick en tillfällig uppställningsplats i min bigård på brorsans tomt. Dessa gav också bra skörd. Nybörjarna, som även är med i leasingverksamheten, hjälpte mig med slungningen och skjuts som tack. Fick hjälp av en annan kompis med slungningen därtill. I gengäld hjälpte jag honom med hans nystartade biodling. Gillar det här med samarbete. Biodling kan lätt bli tråkigt pga av ensamarbetet. Lämnade den sista skörden till P-G, ägaren av leasingbigårdarna, som legoslungade den åt mig. Legoslungning är en gåva från gudarna alltså! Så jävla najs! Nästa år får den divine Herr P-G ta hand om alla min honung tror jag. :)


Avslutningsvis, som alltid... nästa år kommer säkert att bli bättre! :)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback