Forskningsartikel om Gi och Akne.

Blev tipsad på eminenta http://www.kolhydrater.ifokus.se/ om den här artikeln som visar samband mellan minskad akne och GI-Kost. Detta stämmer väl in med mina egna erfarenheter. Håll till godo!

http://www.medicalnewstoday.com/articles/77676.php


The Doctors på tv4 om akne... crap!

Såg ett avsnitt på The doctors på tv4 idag. Det handlade om någon ny strålningsmetod  mot akne. Tydligen fungerade den bra... och det var ju bra. Det som var mindre bra var att samtidigt fortsatte de propagera för läkemedelsindustrin med de vanliga råden till aknedrabbade. Jag hörde dem första gången vid 12 års ålder då jag själv fick akne. Att akne bara kan behandlas med preparat från läkemedelsindustrin är det första och viktigaste man får höra när man kommer inte till dermatologen för det är ärftligt och påverkas inte av miljöfaktorer. D.v.s. kosten spelar ingen roll Det har man forskat fram nämligen... eller har man det? Och i såfall... vem har gjort det och på vilket sätt? Onekligen är det en väldigt praktisk forskningsslutsats vetenskapsmännen har dragit eftersom det tar alla makt från patienten och tvingar denne att spendera pengar på läkemedel... DYRA läkemedel. Det bästa med dessa läkemedel, ur "Big Pharma"-perspektiv, är att de dessutom inte fungerar. Och de som fungerar lite grann måste man använda kontinuerligt eftersom de inte botar utan bara tar bort aknen tillfälligt. Jag har prövat de flesta! 12års daglig erfarenhet av akne ger en andra perspektiv på saken än läkarnas.

Två saker har påverkat mitt liv i grunden och det är min akne och mina aknebehandlingar. Den första är ett helvete och den andra är ett lika stort helvete. Jag talar om Roaccutan vilket är syntetisk, jävligt giftig, A-vitamin som intas i pillerform 6 tabletter i ett år ( min individuella dosering) två ggr om dagen. Biverkningslistan är fantastisk lång och innefattar bl.a. självmordstankar, uttorkning, ledproblem, fosterskador och kronisk deppression. Allt detta utom fosterskador drabbade mig. Folk har tagit sitt liv pga av denna medicin. Själv är jag övertygad om att den lade grunden till mina nuvarande ledproblem i armarna som tog bort drömmarna att bli gitarrguden nr1  ganska fort och bryskt. Har naturligtvis inga vetenskapliga belägg för detta men en bekant som är trummis har upplevt samma problem i sina vader och varit tvungen att lägga sig på en nivå långt under hans egentliga förmåga pga. värken. Precis som jag och mina gitarrsolon. Han har också ätit rouaccutan med samma härliga biverkningar som följd. Detta gift tog visserligen bort min akne tillfälligt i ungefär två år men sen kom den tillbaka igen. I nästan samma omfattning som förut men tack och lov utan ärrbildande former som under högstadietiden. Efter ett år på antibiotika (tetracyclin) som fuckade upp min mage och gav marginell effekt på aknen började jag tänka om. Jag var i 22-årsåldern då och i ett vägskäl... skulle jag utsätta mig för daglig tortyr i ett år till med Roaccutan eller skulle jag testa något annat? Jag testade kosten. Det som läkarna skrockade nedlåtande åt när jag nämnde det. Boken Stenålderskost av Loren Cordain blev nu min ledstjärna i tre års tid. Jag följde den slaviskt med alla råd om enbart 100% naturlig föda... inga mejeri-, socker- och sädesprodukter och inte heller inustriella fetter fick förekomma i dieten. Inte ens baljväxter, salt och kaffe ingick. Man skulle ta det väldigt försiktigt med det mättade fettet (tyvärr, vet jag så här i efterhand) också. Den här dieten visade resultat efter tre månader... exakt samma tid som man måste äta en aknemedicin för att se om den har effekt. Detta beror på att det tar tre månader för en finne att bildas från grundämnet inne i poren. Efter ett år var aknen under total kontroll och jag kunde tillochmed styra den genom att då och då testa att äta olika saker för att se om det hade effekt... vilket det alltså inte skulle ha enligt läkarna. Det som alltid gav klockrent utslag var vita rostmackor med margarin och mager ost. Det var det starkaste aknereceptet. Men det mesta som man i grund vet är dåligt för kroppen funkade om man ville skaffa sig några finnar. Tyvärr så sabbade den här kosten min mage. Jag fick diarreer och förstoppning om vartannat och var jämt hungrig. Dessutom frös jag och tappade massa vikt. Nu i efterhand vet jag att det var de kopiösa mängderna av fiber och avsaknade av mättat fett som orsakade detta. För mycket jobb för tarmen och för lite energi för kroppen att elda med. Numer går jag därför på LCHF när jag vill ha en reningskur. Den dieten mår man bra på! Om mejeriprodukterna någonsin överhuvudtaget hade negativ effekt på min hy så har de det inte nu iallafall. Gud vad jag saknade smöret när jag åt Cordains stenålderskost!

Jag kan inte hävda något utifrån forskning utan detta är ett rent empiriskt exempel och det har funkat fantastiskt för mig! Mitt förtroende för läkarkåren är dock ärrad i grund. Jag kommer aldrig mer att lita på en läkare! För mig är de inte bättre än telefonförsäljare. Läkemedelsindustrins lakejer i första led. Big Pharma omsätter miljarder men utan läkare som sålde deras produkter skulle de inte kunna det i samma omfattning. Vad jag inte förstår är hur läkarna själva kan accpetera att kränga massa skit som inte botar patienterna utan bara håller dem gående och därmed gör dem till slavar under läkemedlen. Som dessutom ofta ger biverkningar som tvingar den sjuka att köpa piller nya mot biverkningarna från det som skulle göra dem friska! Jag själv fick exempelvis flera kemiska salvor utskrivna för min igentorkade hy som fick konstiga utslag samt massa jocks att hälla i mina totalt igentorkade konstant svidande ögon när jag gick på Roaccutan. Slutsats: det är en jäkligt passande vetenskaplig sanning för Big Pharma att akne inte orsakas av miljömässiga faktorer. Undrar hur många miljoner de tjänat på oss aknedrabbande under åren. Mig pumpade de på åtskilliga tusenlappar. Ändå var det så otroligt enkelt att bli av med aknen när jag väl började tänka på min kosthållning. Numer har jag naturligt växt ifrån problemen som ju är det vanligaste botemedlet för akne och kan äta vita mackor med margarin tillochmed men det gör jag självfallet inte. Det var dock ett antal år då jag var tvungen att vara strikt med Cordains Stenålderskost, lchf eller råden  från westonaprice.org för att jag skulle hålla nyllet fritt från finnar. Vad jag nu undrar är hur många personer som testar den nya aknelaserkanonen beskriven i The doctors på tv4, spenderar 500$ per behandling (krävdes minst 5 för aknefrihet men det sades inget om bot på sikt, naturligtvis) och som blir teknikens slavar i åratal tills de naturligt vuxit ifrån problemen (en del har akne upp i medelålder). Hoppas att de åtminstone slipper biverkningar a la Roaccutane! En sak är klar iallafall: Eskimåerna tillsammans med många andra naturfolk/traditionellt levande jordbrukskulturer hade aldrig hört talats om akne innan västerlänningar ändrade om deras livsstil. Sen kom akne och en en hög andra välfärdssjukdomar på en gång. Detta enligt Weston A Price, Loren Cordain m.fl. Tyvärr känner jag ingen som har råd att sponsra seriös forskning, utan kopplingar till ekonomiska intressen, inom detta ämne. Tror knappast att det lönar sig att fråga läkemedelsindustrin ialla fall. De är nog mycket belåtna med hur råden för aknedrabbade är utformade. Kanske Annika Dahlquist fond för forskning kring LCHF kan ge lite resultat på aknesidan som en trevlig bieffekt till diabetes och viktnedgångsforskandet? Den som lever får se. Jag är inte hoppfull i frågan. 


 
 

Lchf-period och skatt på raffinerat socker!

Jag har inlett en ny lchf-period (low carb High fat) igen. Imorgon söndag har det gått precis två veckor. Som vanligt mår jag utmärkt har lagt på mig muskler jämnt och fint över kroppen och har inga besvär med magen. Alve har plötsligt blivit väldigt lättviktig när jag lyfter honom till skillnad mot två veckor sen då jag tyckte han var ganska tung. Inga problem att bära hem matkassar från affären heller och jag är betydligt piggare än vanligt och fryser inte i höstrusket. Det blir alltid så när jag avverkat några veckor på lchf. Dessutom känner jag mig ren och fräsch i munnen hela tiden även om min flickvän påpekar att lukten säger något annat. Ketoslukten är väl baksidan av den här dieten. Den andra är kostnaden. Det blir många hål i plånboken när man måste köpa kött, fisk och mejeriprodukter hela tiden. Men under den kalla årstiden känns det värt det att äta så här. Det var det våra förfäder gjorde. Rent ideologiskt vill jag göra mitt bästa för att följa årstidernas naturliga föda även om det är svårt att lyckas fullt ut. Under sommarens biodlingsäsong äter jag självfallet honung. Naturens eget nyttiga sötningsmedel. Numer betraktat som s.k. funktionellt livsmedel pga nyfunna hälsobringande mjölksyrebakterier. Är man inte fet och vill äta söta kolisar är honung det bästa som finns! =)

Nått jag nästan aldrig äter (annat än under tvångsmässiga sociala situationer) är raffinerat socker. Det finns inget positivit någonstans överhuvudtaget med att stoppa det i kroppen. Det är ett gift och bör betraktas som sådant. En fråga som är intressant är, förutom dess väldokumenterade dåliga effekter på folkhälsan, hur det påverkar miljön. Det talas ju så mycket om hur sockerrörsfält för etanolproduktion förstör den biologiska mångfalden iform av regnskogsskövling och uppodling av den sydamerikanska savannen. Därtill är arbetsförhållanden fruktansvärda för de som sköter dem. Det händer ofta att folk dör knall och fall pga överansträning (
http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=130&a=354317) och de rökförgiftas när fälten bränns etc. Allt detta besvär kompenseras därtill med slavlöner. Sådan är etanolodlingen... men den sockerrörsproduktion som går till vårt västerländska godis, bakverk, mattillsatser etc. borde ju vara betydligt mer omfattande! Godis är ju billigare än mat i vårt land! Varför uppmärksammar ingen detta? Jag har mejlat både Greenpeace och Naturskyddsföreningen men de säger både att de inte har någon kunskap i ämnet. Varför? Detta gift orsakar övervikt, karies och diabetes i vårt land. Samtidigt talar man fint om hur världens hungriga magar skall mättas. Knappast sker detta genom att vi äter gift som gör oss sjuka och som förstör i tredje världen. Detta leder bara till sämrelivskvalitet hos folket och onödiga utgifter för samhället i form av sjukvårdskostnader. Finns det verkligen ingen forskning kring detta samband? Är sockret så heligt för vår västerländska kultur att ingen vågat ställa frågan eller vad?Vem som helst kan väl se det moraliska dilemmat i frågan? Om någon som läser det här vet något om saken får den gärna skicka ett mejl till mig. :)


I övrigt har jag ett förslag: Sätt en "röd" skatteväxling på raffinerat socker. Grön skatteväxling innebär ju att det blir dyrt att smutsa ned och billigt att vara miljövänlig. Jag tycker det på samma sätt låter vettigt med en social skatteväxling där det är dyrt att äta sig sjuk och samtidigt stödja miljöförstöring och slavarbete i tredje världen. Tänk va många smaskiga naturbetande kossor det skulle kunna finnas på den mark som nu producerar sockerrör! Med andra ord: Gör godiset svindyrt (det funkar ju med tobak)!

PS: Biodlare måste naturligtvis kunna undgå sockerskatten så de kan ta fulla honungsskördar av sina bisamhällen. En ökad honungsproduktion bör stimuleras för att ersätta det hälsovådliga sockret med ett nyttigt alternativ. I övrigt borde det helt naturliga sötningsmedlet Stevia bli tillåtet att använda i Europa av livsmedelsindustrin så vi äntligen kan bli av med aspartanet, sukralosen och alla de andra gifterna. Jag själv använder det i min varma gräddstinna chocklad nästan varje dag när jag äter Lchf. Stevia påverkar inte vikten negativt ett dugg. :)


www.ettklickforskogen.se

Vill bara tipsa om min startsida i explorer: www.ettklickforskogen.se.  Jag går in där varje dag och gör ett gratisklick som räddar ett par dm2 svensk urskog. Gör det du också!

Storbiodling som livsfilosofi!

Svintunga högisolerade svealådor hör kanske till det förgågna när det gäller rationell modern biodling. Men det är sådana min bror Kalle använder i sin hobbybigård på tomten i Kuddby, Vikbolandet. De står ett stenkast från mina egna kupor. Han hade 5 samhällen 2008.

Jag har gått och filosoferat lite kring fördelar/nackdelar med storskalig biodling. Onekligen är det inte någon höginkomstbringande näring om vi talar om pengar men när det gäller tid kan inkomsterna vara betydande. Jag vet flera biodlare som är lediga hela den kalla säsongen, alltså 4-6månader varje år. Det är ju fantastiska siffror i ett land där folk jobbar 8h varje dag med bara 4-5 veckor semester. Naturligtvis är det hårt arbete som gäller under sommarmånaderna men har man valt biodling har man ju troligen ett intresse för det och borde tycka att det roligt att hålla på med det.


Jag har precis avslutat en bok som heter "Jakten på lycka i Överflödssamhället" av Thomas Hylland Eriksen. Han försöker på olika sätt bena ut vad det är som krävs, utan att säga sig ha alla svaren, för att vara lycklig. Enligt statistik är svenskarna ungefär lika lyckliga som folket i Bangladesh, ett matriellt sett mycket fattigare land. Intressant! I Bhutan har man ingen bruttonationalprodukt utan endast ett mått på "bruttonationallycka". Känns det som att de är på rätt väg där? Vi nordbor är heller inte lyckligare än på 50-talet trots den matriella standardökningen. Alla vet vet att stressen i västvärldssamhället är utbredd. Självmordsstatistiken är hög etc. Jag tänker att yrkesbiodling kanske kan vara ett sätt att kringå detta syndrom utan att ge upp sin matriella standard (för mycket) i vårt land. Troligen kan man inte bo i lyxvilla men få tror väl att sådant ger äkta livskvalitet i längden? Jag själv har iallafall inget behov av prestigekonsumtion.


Man tjänar en hyffsad lön som yrkesbiodare, man får utmana sig själv i ett livslångt lärande, man får skapa någonting eget (eget företag, kanske egna produkter etc.) under den tid man arbetar är man mycket ute i naturen med lugna intryck för hjärnan etc., vetskapen om vad bina hjälper till med i naturen gör att man känner sig nyttig för både den biologiska mångfalden och för människosamhället där binas pollinering betyder otroligt mycket; Bönderna får ökade skördar av oljeväxter utan att behöva använda extra gödning som skapar syrebrist och döda bottnar i Östersjön (många bäckar små...). Därtill framställer man produkter/råvaror som är nyttiga för hälsan och bidrar till människors friskvård (honungen undantages dock överviktiga). 


För egen del kan jag se en enorm fördel som förälder att kunna vara ledig under hela den tid av året då min son går i skolan osv. Att inte behöva lämna bort honom på dagis för mycket osv. Därtill kan man förkovra sig i kultur och andra formar av skapande pga. den långa ledigheten. Engagera sig i föreningar, politik u name it! Plugga för skojs skull? Jag vet att flera biodlare som bor i någon varm del av världen under icke bisäsong. För en lantligt boende/självhushållare kanske yrkesbiodling innebär att man har tid att ägna sig åt sina övriga gårdsprojekt under vintern? Vissa självhushållare som hänger på
www.alternativ.nu tycks leva på, med välfärdssamhälleliga mått, mycket låg ekonomisk nivå. Biodling kan för dessa vara ett sätt att få in lite likviditet i hushållet utan att för den skull ta för mycket tid från övriga göromål eftersom bin kan skötas mycket extensivt.


Själv pluggar jag till akademiker inom turism på universitetet. Ska jag skita i det och yrkesbiodlare istället? Är den samhälliga prestigen av att ha ett bildat yrke (där man måste jobba som en tok, som alla andra, hela året runt) uppvägande gentemot den livskvalité det ger att vara yrkesbiodlare? Jag undrar det. I vilket fall är det alltid nyttigt och själsligt berikande att filosofera lite. Och man har ju bara ett liv... det gäller att göra det bästa utav det. :)